Kaikille kone -kampanja haastaa yritykset lahjoittamaan tarpeettomia tietokoneitaan koululaisille etäopiskeluun

Koronaviruksen aikainen etäopiskelu on tuonut mukanaan riskin oppilaiden epätasa-arvolle, jos oppilaalla ei ole käytössään tietokonetta opetuksen seuraamiseen sekä tehtävien tekemiseen ja palauttamiseen. Karkeiden arvioiden mukaan kymmenet tuhannet peruskoulun oppilaat saattavat tällä hetkellä olla ilman tietokonetta.

Kaikille kone -kampanja haastaa yritykset lahjoittamaan kannettavia tietokoneita Suomen oppilaiden käyttöön. Kampanja on useiden teknologiayritysten ja yhteiskunnan toimijoiden yhteinen kädenojennus oppimisen hyväksi, ja sen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kotimaanapu on mukana tänään julkistetussa kampanjassa

Kaikille kone -kampanjan tavoitteena on varmistaa tasa-arvoinen oppiminen mahdollisimman monelle tässä nopeasti käynnistetyssä etäoppimisessa. Kukaan ei saisi jäädä opinnoissaan jälkeen tietokoneen puutteen vuoksi.

Tavoitteena on lahjoittaa kannettava tietokone 1000:lle ensisijaisesti 1.-9.-luokkalaisille oppilaalle. Näistä osa ohjataan erityisesti vähävaraisten perheiden lapsille. Karkean arvion mukaan Suomessa on kuitenkin kymmeniä tuhansia peruskoulun oppilaita, joilla ei ole käytössään oppimiseen soveltuvaa laitetta. Siksi kampanjan yhteistyökumppanit vetoavat yrityksiin, jotta mahdollisimman moni yritys lahjoittaisi ripeästi tarpeettomaksi käyneitä toimivia kannettavia tietokoneitaan oppilaiden käyttöön. Lahjoitukset voi tehdä Kaikille kone -sivuston (kaikillekone.fi) kautta.

Kampanjassa on vapaaehtoisvoimin ja talkoohengessä mukana joukko teknologiayrityksiä ja yhteiskunnan toimijoita. Lahjoitetut laitteet kulkevat DB Schenkerin kyydillä ensin 3stepIT:lle tietoturvattavaksi ja edelleen Also Finlandille ohjelmistolisenssien asentamiseksi. Tämän jälkeen laitteet lähtevät Elisan lahjoittamien laajakaistaliittymien kera Kuntaliiton ja Opetushallituksen koordinoimana ja Postin kuljettamina perusopetuksen järjestäjille, jotka jakavat laitteet tarpeiden mukaan koululaisille. Lisäksi Kotimaanapu ohjaa tietokoneita kaikkein vähävaraisimmille ja erityistä tukea tarvitseville oppilaille.

”Toimintatapoja siihen, miten opetusta toteutetaan uudessa tilanteessa, kehitetään koko ajan ympäri Suomen kouluissa ja oppilaitoksissa. Osalla etäopetusvälineet ja toimintatavat ovat olleet nopeammin käyttöönotettavissa ja ennalta tuttuja, toisaalla uuteen siirtyminen vie enemmän aikaa. Suomen opetusalan ammattilaiset ovat tehneet äärettömän hyvää ja merkittävää työtä hyvin haastavassa tilanteessa. Jotta oppiminen saisi jatkua sujuvasti, oppilaat tarvitsevat laitteen opiskelua varten”, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

”Etäopiskelun alkaessa monella koululla oli jo käytössään tai nopeasti saatavilla teknologia etäopettamisen ja -oppimisen tueksi. Kuulin paljon huolia, miten oppiminen on kuitenkin vaarassa epätasa-arvoistua puuttuvien tietokoneiden vuoksi. Kokoamalla keskeiset toimijat yhteen saimme viikossa yhdistettyä voimamme olemassa olevaan kampanjaan ja nyt haastan lisää yrityksiä mukaan: yrityksille tarpeettomat tietokoneet voivat auttaa tuhansia peruskoululaisia opiskelemaan ja oppimaan”, sanoo Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.

”3stepIT on ollut mukana Kaikille kone -kampanjassa sen alusta alkaen vuodesta 2015. Tässä erityistilanteessa oli helppoa lähteä laajentamaan kampanjaa ja tekemään yhteistyötä Microsoftin ja muiden teknologiayritysten ja yhteiskunnan toimijoiden kanssa, kun jokainen antaa omaa työpanostaan oppilaiden ja oppimisen hyväksi. Yhdessä saamme ketterästi toimitettua käytettyjä kannettavia tietokoneita niitä tarvitseville oppilaille”, sanoo 3 Step IT Oy:n toimitusjohtaja
Mika Enberg.

”Yli 100 000 suomalaislasta kasvaa perheessä, jossa toimeentulo jää laskennallisen köyhyysrajan alapuolelle. Nyt jos koskaan yhteisvastuu nuortemme koulutuksen tukemisesta on ajankohtainen. Voimme kaikki yhdessä olla varmistamassa, ettei yksikään nuori putoa kyydistä puuttuvien opiskeluvälineiden vuoksi. Lapset ja nuoret rakentavat tulevaisuutemme”, sanoo tuottaja Ilkka Kalmanlehto Kotimaanavusta.

Kaikille kone -kampanja käynnistyi alun perin vuonna 2015 tavoitteena lahjoittaa tietokoneita oppilaiden käyttöön. Nykyisessä etäopiskelun tilanteessa kampanja laajentui ja mukana ovat 3 Step IT Oy, ALSO Finland, Atea, Avalon, CGI, DB Schenker, Elisa, Kotimaanapu, Kuntaliitto, Microsoft Oy, Opetushallitus ja Posti. Kampanjan suojelijana toimii Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. Lisäksi Tukikummit-säätiö tukee kampanjaa.

Seuraa kampanjaa Kotimaanavun somekanavissa Twitterissä, Facebookissa, Instagramissa ja LinkedInissä!