Kaikille kone -kampanja sai kerättyä 1000 tietokonetta koululaisille – tarve yhä suuri

Viestimme mediatiedotteella 31.3.2020 Kaikille kone -kampanjasta, jonka tarkoituksena on kannustaa yrityksiä lahjoittamaan käytettyjä, toimivia kannettavia tietokoneitaan peruskoululaisille ja opiskelijoille etäoppimisen tueksi. Tavoitteenamme oli kerätä aluksi 1 000 konetta.

Huhtikuun aikana olemme saaneet mukaan lukuisia yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat lahjoittaneet kannettavia tietokoneita suoraan kampanjalle tai Kotimaanavun kautta rahaa käytettyjen koneiden ostamiseen. Yhteensä näiden lahjoitusten avulla on turvattu yli 1 000 laitetta oppilaiden ja opiskelijoiden käyttöön. Samaan aikaan Opetushallitus on saanut perusopetuksen järjestäjiltä eri puolilta Suomea pyynnöt 7 700 laitteeseen, joten todellinen tarve on suuri ja laitteita tarvitaan vielä lisää.

”Tietokone on vähävaraisille perheille kouriintuntuva tuki, nuorille konkreettinen ikkuna opiskelumaailmaan. Koneiden saajien kiitollisuus on hyvin koskettavaa ja kantaa kampanjaa eteenpäin. Eräskin äiti kertoi koulunkäynnin muutettua etäopiskeluksi, ettei kuuden lapsen perheessä ollut mitään mahdollisuutta ostaa perheen 16-vuotiaalle nuorelle edes käytettyä konetta”, kertoo tuottaja Ilkka Kalmanlehto Kotimaanavusta.

”Eri toimijoiden välinen vuorovaikutus ja luottamus, joka on rakentunut ennen kriisitilannetta, on mahdollistanut yhteistyön ja kunkin roolin mukaisen toiminnan poikkeuksellisissa oloissa.  Tämä ei koske pelkästään opetussektorin sisäistä, vaan myös kotien ja koulujen, järjestöjen, muiden viranomaisten ja hallinnonalojen välistä vuorovaikutusta. Perustekemisen lisäksi Kaikille kone -tyyppiset hankkeet ja digisisältöjen avaaminen kaikkien käyttöön ilmaiseksi ovat kertoneet laajasta vastuunotosta lasten tulevaisuuden parhaaksi. Kaikki ovat olleet valmiita yhteisvoimin toimimaan arjessa perheiden hyväksi, jotta kriisistä selvittäisiin. Jos vuorovaikutus on rakennettu hyväksi hyvinä aikoina, luottamus kantaa myös poikkeuksellisissa oloissa”, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

”Yritykset ovat saaneet näinä etätyön aikoina koottua paljon tarpeettomaksi jääneitä koneita oppilaiden käyttöön. Eri puolille Suomea on kampanjan myötä syntynyt yhteisöjä, jotka keräävät alueen pienyrityksiltä koneita ja lahjoittavat niitä erissä kampanjan kautta oppilaille. Koneita tarvitaan kuitenkin vielä lisää, joten haastan kaikki yritykset mukaan talkoisiin. Me voimme yhdessä auttaa tulevaisuuden sukupolvea oppimaan tasa-arvoisesti,” sanoo Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.

“Jotkut yritykset kantavat huolta siitä, miten lahjoitettavien laitteiden sisällä oleva tieto ei vahingossa kulkeudu yrityksen ulkopuolelle. Kun laitteet noudetaan lahjoittajalta, käynnistyy auditoitu prosessimme, jossa tuhoamme laitteista kaiken tiedon lopullisesti ja poistamme mahdolliset ulkoiset tunnisteet. Yritykset voivat luottaa siihen, ettei organisaatiolle arvokasta tietoa jää kenenkään saatavaksi. Kannustan kaikkia yrityksiä tekemään vastuullisen teon, lahjoittamalla käytöstä poistetut toimivat laitteet koululaisillemme ”, sanoo 3 Step IT Oy:n toimitusjohtaja
Mika Enberg.

Kaikille kone -kampanjan suojelijana toimii Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. Yhteistyökumppaneina mukaan ovat 3 Step IT Oy, ALSO Finland, Atea, Avalon, CGI, DB Schenker, Elisa, Kotimaanapu, Kuntaliitto, Microsoft Oy, Opetushallitus ja Posti. Lahjoituksia ovat tehneet Erica Partners Oy, Ernst & Young Oy, Fazer, Finnair Oyj, Fujitsu Finland Oy, Innofactor Software Oy,

Kalevan Kukkatukku Oy, KONE, MTV Oy, TKV Finland Oy, QPR Software, Roschier Asianajotoimisto Oy, Samex Solutions Oy, SSAB Europe Oy, Suomikon Oy, Tampereen ammattikorkeakoulu Oy, Veritas Eläkevakuutus Oy, Vincit Oyj ja Wistec Training Oy. Lisäksi Tukikummit ry tukee kampanjaa.