Korona-aika innosti suomalaisia auttamaan – myös Kotimaanavun kautta

Tuoreessa selvityksessä Helsingin yliopisto, Kansalaisareena ja Vastuullinen Lahjoittaminen ry VaLa kokosivat tietoa siitä, miten suomalaiset ovat auttaneet koronakuukausina.

Suomalaisista noin 70 % osallistuu hyväntekeväisyyteen esimerkiksi antamalla aikaa, rahaa tai tekemällä tavaralahjoituksia. Selvityksen mukaan vastaajista 26 % on lahjoittanut rahaa hyväntekeväisyyteen.

”Lukuisat vastaajat kertoivat, että korona-aika oli herättänyt auttamishalun ja saanut heidät ymmärtämään auttamisen ja yhteisöllisyyden arvon. Koronakevät on ilmeisesti saanut ihmiset pysähtymään ja pohtimaan ja tästä haluttiin myös tutkimuksessa kertoa poikkeuksellisen runsain joukoin”, kertoo Henrietta Grönlund Helsingin yliopistosta.

Kotimaanavun kautta koronaan liittyviä paikalliskeräyksiä oli kevään ja kesän aikana auki lähes 40 paikkakunnalla eripuolilla Suomea. Keräykset tuottivat noin 100 000 euroa. Lahjoitusten tuella seurakunnat auttoivat niitä ihmisiä, joiden taloudellinen tilanne romahti Korona-kriisin vuoksi. Kerättyjä varoja kohdennettiin mm. ruoka-apuun ja ruuan kotiin kuljettamiseen seurakuntien diakoniatyön kautta niin riskiryhmille, karanteenissa oleville kuin sairastuneille. Jotkut seurakunnat tekivät yhteistyötä myös lähikauppojen kanssa, jolloin toiminnalla tuettiin myös paikallisia yrittäjiä. Koronan aikana Kotimaanavun hyväntekeväisyyspalvelu löydettiin nyt entistä paremmin auttamisen kanavana kotimaassa tapahtuvaan auttamistyöhön.

Lue lisää tutkimuksesta