Miltä suomalaisten avun tarve ja hätä näyttää Kotimaanavussa?

Kuvassa miehen, naisen, lapsen ja vanhuksen kasvotSuurimmalle osalle meistä pyykkikoneen rikkoutuminen tai uuden sängyn hankkiminen ei ole iso ongelma. Kun koettaa selviytyä pienillä tuloilla, ihan tavalliset arjen asiat muuttuvat vaikeiksi.

Kun raha ei meinaa riittää laskujen maksamiseen tai ruokakaupassa käymiseen, ei sitä ole myöskään pyykkikoneeseen, lasten sänkyihin, silmälaseihin tai lasten polkupyöriin. Tulot saattavat nipin napin ylittää toimeentulotuen rajan, joten apua ei välttämättä saa mistään. Kuitenkin nämä ovat ihan tavallisia arkisia asioita, joita jokainen meistä tarvitsee päivittäin.

Kun apua tarvitseva ei sitä syystä tai toisesta yhteiskunnalta saa, moni kääntyy seurakunnan puoleen. Seurakunnan sosiaalialan ammattilainen, diakoniatyöntekijä, tapaa apua tarvitsevan, antaa keskusteluapua ja harkintansa mukaan avaa lähikeräyskohteen apua tarvitsevalle.

Joka kuukausi vuonna 2023 Kotimaanavun kautta on

  • hankittu 2 pyykki- tai tiskikonetta,
  • hankittu 2 sänkyä tai sohvaa,
  • maksettu rästiytyneitä vuokria tai muita laskuja,
  • hankittu hammasproteesit tai silmälasit,
  • autettu ruuan tai vaatteiden hankinnassa.

Apua on annettu yli 200 erilaiseen kohteeseen. Yllä mainittujen lisäksi apua on tarvittu pienempiin kodintarvikkeisiin, kodin tai auton korjaamiseen liittyviin kustannuksiin, läheisen kuoleman myötä syntyneisiin kuluihin, polttopuihin, lääkkeisiin tai lemmikkien hoitokuluihin. Kaikki, jotka apua tarvitsisivat eivät tule autetuksi tai edes Kotimaanavun tietoon.

Lisäksi viime vuonna pystyimme jakamaan seurakuntien diakoniatyöhön lisäavustuksia yhteensä 112 000 euroa. Näitä varoja seurakunnat ovat käyttäneet vähävaraisten auttamiseksi esimerkiksi ruokalahjakortein, yhteisöruokailujen järjestämiseen tai ruokakassien jakamiseen.

Sydämellinen kiitos kaikille lahjoittajille yhdessä ja erikseen.
Apu tuli todella tarpeeseen.
Ilman teitä en olisi pystynyt käymään ruokakaupassa.
Tiukkaa tekee edelleen, mutta kaikesta selvitään.

-Puolisonsa yllättäen menettänyt eläkeläisrouva, Kajaani

Usein köyhyyden syyt ovat meistä itsestämme riippumattomia, oman kontrollin tai päätösten ulottumattomissa. Elämän voi sysätä raiteiltaan onnettomuus, vahinko, vakava sairastuminen, läheisen kuolema, vanhuus tai työttömyys. Jokaisen meidän elämässä voi tulla yllättävä käänne, josta emme sillä hetkellä omin voimin selviydy. Yhteiskunnan turvaverkosta voidaan pudota läpi tai sen tuki ei välttämättä ehdi akuuttiin apuun.

Kotimaanapu on olemassa kaikkein heikommassa asemassa olevien suomalaisten auttamiseksi. Pieni apu oikeassa paikassa voi auttaa pysymään jaloillaan.

Pidetään huolta toisistamme!