Pidetään huolta toisistamme – apua Suomen vähävaraisille

Viime ja tänä vuonna seurakuntien puoleen on kääntynyt yhä useampi suomalainen pyytäen apua vaikeaan taloudelliseen tilanteeseensa. Apua pyytävien joukossa on pienillä tuloilla sinnitteleviä lapsiperheitä, yksin asuvia sekä vähävaraisia eläkeläisiä. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa olevia osallistuu yhä enemmän seurakuntien järjestämiin yhteisöruokailuihin. Eräs diakoniatyöntekijä kuvaa, että pelko tulevaisuudesta alkaa näkyä diakoniatyön asiakkaissa.

”Ruokaan kuluu rahallisesti enemmän, mutta tuotteita saa vähemmän.”
”Taloudelliset haasteet ovat ajaneet monet asiakkaat kurjiin tilanteisiin.”
Lapsiperheiden ja eläkeläisten määrä diakoniatyön asiakkaina on lisääntynyt.”
”Pelko tulevaisuudesta näkyy diakoniatyön asiakkaissa.”
”Vuokralla asuvien lapsiperheiden talous on tiukentunut.”

-Usean diakoniatyöntekijän kuvaus apua tarvitsevien tilanteesta ympäri Suomen

Hallituksen leikkaukset tekevät isoja reikiä yhteiskunnan tukiverkkoon ja yhä useampi putoaa sen läpi. Elinkustannusten nousu jo aiemmin ja hallituksen leikkaukset sosiaaliturvaan heikentävät eniten jo valmiiksi pienituloisten asemaa. Leikkaukset pienentävät tukia voimakkaasti varsinkin töitä tekeviltä pienituloisilta, työttömiltä ja opiskelijoilta. Pienituloisuus kasvaa Suomessa eniten nuorten aikuisten, yksinhuoltajien ja vanhempien työikäisten yksin asuvien keskuudessa. Leikkaukset aiheuttavat sen, että perheet yrittävät tulla toimeen pienemmillä tuloilla ja ruokaan kuluu rahaa enemmän, mutta tuotteita saa vähemmän.

Jos perhe saa kahta tai useampaa etuutta, esimerkiksi asumistukea ja työttömyyskorvausta, leikkausten vaikutukset kasaantuvat ja ne voivat muodostua näille perheille kohtuuttomiksi. Perheen toimeentulovaikeudet voivat heijastua pitkäaikaisesti lasten elämään ja hyvinvointiin. Kun koettaa selviytyä pienillä tuloilla, ihan tavalliset arjen asiat muuttuvat vaikeiksi. Leikkaukset vaikuttavat merkittävästi pienituloisiin lapsiperheisiin ja lisäävät lapsiperheköyhyyttä. Perheen toimeentulovaikeudet voivat heijastua pitkäaikaisesti lasten elämään ja hyvinvointiin.

Tänä vuonna
  • Työttömyyspäiviltä ei makseta enää lapsikorotuksia.
  • Työttömyysturvan suojaosa poistettiin.
  • Yleinen asumistuki pienenee.
  • Erikoissairaanhoidon asiakasmaksuja korotetaan.
  • Eläketulon verotusta kiristetään.
  • Arvonlisäveroa korotetaan 1,5 %.

Nyt on aika pitää huolta toisistamme.

Erityisesti pienillä paikkakunnilla avuntarve korostuu. ”Etenkin, kun koulut loppuvat ja lapsikorotukset jäävät pois työttömyyskorvauksista, perheissä todellakin on vaikeuksia saada ostettua riittävästi ruokaa. Pienissä seurakunnissa myös diakoniatyön varat ovat pienet, lahjoituksilla on todella suuri merkitys”, kertoo Ilomantsin seurakunnan diakoniatyöntekijä Suvi Remes.

Kotimaanavulle suunnatuilla rahalahjoituksilla autetaan vähävaraisia suomalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Lahjoitusvarat menevät apua tarvitsevalle seurakuntien diakoniatyön kautta, näin varmistetaan avun tarpeen aitous. Kotimaanapu on enemmän kuin lahjoitetut eurot, sillä apua tarvitsevalla on rinnallaan myös ihminen kuuntelemassa ja tukemassa vaikeassa tilanteessa.

Kotimaanapu auttaa monipuolisesti ja konkreettisesti vaikeuksissa olevia ihmisiä Suomessa.

Jos sinulla on mahdollisuus auttaa, lahjoita.

Verkkolahjoitus 
Mobile Pay 85508
Tekstiviesti 16588 AUTA20 ja lahjoitat 20 euroa
Tee tilisiirto: Kotimaanapu FI54 1596 3000 1028 99 viite 33145
Lahjoita laskulla, kirjoita viestiksi vähävaraisille

Uutisointia sosiaaliturvan leikkauksista:
Tutkija: hallituksen leikkauksista kärsivät kaikki suomalaiset – myös lapset ja keskiluokka | Helsingin yliopisto (helsinki.fi)
Näihin ihmisryhmiin hallituksen tänään voimaan tulleet leikkaukset osuvat pahiten – Kotimaa | HS.fi
Mirjam elättää lapsensa yksin, ja raha on aina tiukassa: ”Kun eron yhteydessä mainitsin elatuksesta, pojan isä suuttui verisesti” – Hyvin sanottu – yle.fi
Sosiaaliturvan leikkauksilla on pitkäkestoiset vaikutukset lapsiin   – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
https://yle.fi/a/74-20054261
Hallitus kertoi jättisäästöistä – tässä ovat keskeiset veronkorotukset ja leikkaukset – Politiikka | HS.fi
https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/6139140/yleisen-asumistuen-ja-tyottomyystukien-leikkaukset-koskevat-noin-500-000ta-kelan-asiakasta-muutokset-tulevat-voimaan-14
https://www.kela.fi/ajankohtaista/5904549/muutoksia-kelan-etuuksiin-vuonna-2024