Ruoka-avusta loppukuun oljenkorsi: Seurakunnat jakoivat ruokaa lähes 100 000 ihmiselle

EU-elintarviketuen jakelua seurakuntiin koordinoiva Kirkkopalvelut ry sai vuonna 2017 jaettavakseen noin 600 000 kg elintarvikkeita. Vuoden aikana seurakuntien yli 300 jakelupisteessä jaettiin yli 97 000 ruokakassia ja tarjottiin noin 8 000 ateriaa. Ruoka-avun piirissä oli yhteensä noin 95 000 ihmistä, joista suurin osa oli perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä, pienituloisia, yksinhuoltajia ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmisiä. Ruoka-apu on saajilleen täysin ilmainen avustusmuoto.

Vuoden 2017 vaihteessa Kelaan siirtynyt sosiaalitukien maksatus käynnistyi hitaasti. Jopa viikkoja viivästyneet maksut aiheuttivat ongelmia tukien saajille ja näkyivät ruuhkina ruokajakelussa. Seurakunnat vastasivat kuitenkin nopeasti kasvaneeseen tarpeeseen.

−Liian moni ihminen joutuu turvautumaan ruoka-apuun hyvinvointivaltiossa. Keskeinen syy ulkopuolisen avun tarpeeseen on perusturvan liian alhainen taso, mistä Suomi on saanut moitteita Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta. Seurakunnat ja järjestöt tarjoavat ensiapua ihmisten nälkään ja muuhun akuuttiin hätään tilanteessa, jossa yhteiskunnan viralliset tukiverkot ovat pettäneet, toteaa keräysjohtaja Tapio Pajunen Kirkkopalveluista.

EU-elintarviketukea ei jaeta ulkona kiemurtelevissa leipäjonoissa, vaan seurakuntien järjestämillä aamupuuroilla, kahvilamaisissa olohuoneissa, diakonialounailla tai diakoniatyöntekijöiden vastaanotoilla. Vanhuksille ja muille vaikeasti liikkuville avustuskassit toimitetaan perille kotiin. Ruokajakelu on siis myös sosiaalinen tapahtuma, jossa vaihdetaan kuulumisia ja solmitaan uusia tuttavuuksia.

Avun saajasta auttajaksi

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta tuli mukaan EU-ruokajakeluun 12 vuotta sitten. Diakoni Timo Heikan mukaan tuki on monipuolistunut ja antaa seurakunnalle mahdollisuuksia auttaa yhä kasvavaa asiakaskuntaa. − Ruokajakeluun on saatu mukaan vapaaehtoisia ja monesta entisestä avun saajasta onkin tullut muita auttava seurakuntalainen. Vapaaehtoiset ovat ahkeria, tunnollisia, idearikkaita, lahjakkaita ja sydämellään mukana olevia − siunaus seurakunnalle, Heikka kertoo.

Lähes koko elämänsä työttömänä ollut Outi pakkaa ruokakasseja, Maija-Liisa kuljettaa ruoka-apua autolla yli 40 osoitteeseen ja Mikko keskustelee asiakkaiden kanssa. Heidän mielestään parasta vapaaehtoistyössä on tunne siitä, että on voinut olla avuksi. − Kaikkien yhteinen huoli on ruoka-avun hakijamäärien jatkuva kasvu. Nykyisin asiakaskunnassa on myös paljon perheitä, nuoria, maahanmuuttajia ja monella tavalla ongelmaisia, Heikka sanoo.

Kirkkopalvelut on välittänyt EU-elintarviketukea toiminnan alusta, vuodesta 1996 lähtien. Tuotteet ovat terveellisiä peruselintarvikkeita, jotka säilyvät pitkään. Tällä hetkellä jaossa on vehnä- ja sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, makaronia, hapankorppuja, mysliä ja maitojauhetta. Mukana on myös valmisruokapakkauksia, kuten hernekeittoa, lihasäilykkeitä ja pastaa juustokastikkeella.

Lisätietoja:

Tapio Pajunen, keräysjohtaja, Kirkkopalvelut, p. 0400 870 041, tapio.pajunen@kirkkopalvelut.fi
Ulla Pesola, EU-elintarviketuen koordinaattori, p. 040 540 3984, ulla.pesola@kirkkopalvelut.fi
Timo Heikka, diakoni, p. 040 804 9355, timo.heikka@evl.fi