EU-elintarviketuen jakelua seurakuntiin koordinoiva Kirkkopalvelut ry sai vuonna 2019 jaettavakseen noin 617 000 kg elintarvikkeita. Vuoden aikana seurakuntien 330 jakelupisteessä jaettiin 128 213 ruokakassia ja tarjottiin 22 920 ateriaa.

Ruoka-avun piirissä oli yhteensä noin 118 000 ihmistä. Heistä suurin osa on yksinhuoltajia, pienituloisia, perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmisiä.

Elintarvikkeet jaettiin avunsaajille paikallisten seurakuntien kautta joko ruokakasseina tai tarjottuina aterioina. Tuotteet ovat hyvin säilyviä peruselintarvikkeita, kuten vehnä- ja sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, perunamuusijauhetta, lihasäilykkeitä, hapankorppuja, hernekeittoa ja maitojauhetta.

Elintarviketuki on välttämätön apu suurelle joukolle suomalaisia. Ruokapankkien asiakkuudessa yksinhuoltajien, suurperheiden, osa-aikatyötä tekevien ja pienellä eläkkeellä kituuttavien määrä on kasvanut jatkuvasti. Suurissa kaupungeissa ongelmia aiheuttavat myös kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.

Asiakkailta välittyy kaksi keskeistä viestiä: perusturvan varassa toimeentulo onnistuu vain silloin, kun arjessa ei tule vastaan mitään yllättäviä menoja. Ruoka-apu on nopea vastaus akuuttiin hätään ja sen myötä voidaan myös laajasti tavoittaa vähävaraiset henkilöt. Ruokakassi aktivoi tulemaan ihmisten pariin. Useat seurakunnat ovat järjestäneet sisätiloihin kohtaamispaikkoja eikä asiakkaita seisoteta ulkona. Keskustelemalla ja kuuntelemalla pyritään toteuttamaan asiakkaiden kanssa sosiaalista osallisuutta edistäviä toimia tai niiden pariin ohjaamista.

Kirkkopalvelut toimii Ruokaviraston kumppaniorganisaationa vähävaraisille tarkoitetun EU-ruoka-avun jakajana vuoteen 2020. Kirkkopalvelut on ollut mukana EU-elintarviketuen välittäjänä tukitoiminnan alkamisesta lähtien, jo vuodesta 1996 asti.

EU-elintarviketuki 2020

Vuonna 2020 Kirkkopalveluille on myönnetty EU-elintarvikeapua noin 638 000 kg jaettavaksi seurakuntien kautta. Jakeluja on kaksi, ensimmäinen keväällä maalis-toukokuussa ja toinen syksyllä syys-joulukuussa. Vuoden 2020 alusta keksit ovat muutaman vuoden poissaolon jälkeen palanneet valikoimaan.

Kysy lisää

Anne Rémy, EU-tukikoordinaattori, Kirkkopalvelut, anne.remy@kirkkopalvelut.fi, p. 050 383 0675
Lisätietoja EU-elintarviketuesta: ruokavirasto.fi