EU-elintarviketuen jakelua seurakuntiin koordinoiva Kirkkopalvelut ry sai vuonna 2018 jaettavakseen noin 571 000 kg elintarvikkeita. Vuoden aikana seurakuntien 300 jakelupisteessä jaettiin 111 744 ruokakassia ja tarjottiin 11 807 ateriaa.

 

Ruoka-avun piirissä oli yhteensä noin 105 000 ihmistä. Heistä suurin osa on yksinhuoltajia, pienituloisia, perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmisiä.

Elintarvikkeet jaettiin avunsaajille paikallisten seurakuntien kautta joko ruokakasseina tai tarjottuina aterioina. Tuotteet ovat hyvin säilyviä peruselintarvikkeita, kuten vehnä- ja sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, pastatuotteita, lihasäilykkeitä, hapankorppuja, hernekeittoa ja maitojauhetta.

Elintarviketuki on välttämätön apu suurelle joukolle suomalaisia. Ruokapankkien asiakkuudessa yksinhuoltajien, osa-aikatyötä tekevien ja pienellä eläkkeellä kituuttavien määrä on kasvanut jatkuvasti. Suurissa kaupungeissa ongelmia aiheuttavat myös kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.

Asiakkailta välittyy kaksi keskeistä viestiä: perusturvan varassa toimeentulo onnistuu vain silloin, kun arjessa ei tule vastaan mitään yllättäviä menoja. Ruoka-apu on nopea vastaus akuuttiin hätään ja sen myötä voidaan myös laajasti tavoittaa vähävaraiset henkilöt. Ruokakassi aktivoi tulemaan ihmisten pariin. Useat seurakunnat ovat järjestäneet sisätiloihin kohtaamispaikkoja eikä asiakkaita seisoteta ulkona. Keskustelemalla ja kuuntelemalla pyritään toteuttamaan asiakkaiden kanssa sosiaalista osallisuutta edistäviä toimia tai niiden pariin ohjaamista.

Kirkkopalvelut toimii Ruokaviraston kumppaniorganisaationa vähävaraisille tarkoitetun EU-ruoka-avun jakajana vuoteen 2020. Kirkkopalvelut on ollut mukana EU-elintarviketuen välittäjänä tukitoiminnan alkamisesta lähtien, jo vuodesta 1996 asti.

EU-elintarviketuki 2019

Vuonna 2019 Kirkkopalveluille on myönnetty EU-elintarvikeapua noin 618 000 kg jaettavaksi seurakuntien kautta. Jakelu aloitetaan syyskuussa Pohjois-Suomesta ja se päättyy joulukuun puoleenväliin mennessä pääkaupunkiseudulle. Valmispasta-ateria on korvattu vuoden 2019 alusta perunamuusijauheella.

Kysy lisää:

Anne Rémy, EU-tukikoordinaattori, Kirkkopalvelut, anne.remy@kirkkopalvelut.fi, p. 050 383 0675
Lisätietoja EU-Elintarviketuesta: ruokavirasto.fi