Me

Kotimaanapu on kristillistä lähimmäisenrakkautta toteuttava hyväntekeväisyystoimija, jonka tuottama apu kohdistetaan täysimääräisesti Suomeen. Kotimaanapu auttaa hädänalaisia suomalaisia ja suomessa asuvia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Kotimaanavun kautta voit auttaa joko vapaaehtoistyön tai raha- ja tavaralahjoitusten kautta. Kotimaanapu on osa Kirkkopalvelut-kokonaisuutta. Kirkkopalvelut ry on seurakuntien ja kristillisten toimijoiden valtakunnallinen yhteistyö- ja palvelujärjestö sekä hyvinvointi- ja koulutuspalvelujen tuottaja.


Vapaaehtoistyo.fi

Kotimaanavun Vapaaehtoistyö.fi-palvelu tarjoaa auttavia käsiä paikallistason avustustyöhön. Palvelusta voit etsiä itseäsi kiinnostavia vapaaehtoistöitä ympäri Suomen, tarjota vapaaehtoistehtäviä ja joillakin paikkakunnilla myös pyytää apua. Löydä oma tapasi auttaa!


Diakonian kehittäminen

Vastaatko seurakuntasi diakoniatyön kehittämisestä? Kaipaatko kumppania kehittämistyöhön? Nouseeko arjen työstäsi sellaisia kehittämisen kysymyksiä, joihin haluat etsiä yhdessä käytännön ratkaisuja? Olisiko uusista verkostoista sinulle apua työn suunnittelussa ja tukea haasteiden selvittelyssä? Saatavilla käytännön tukea arjen diakoniatyön edistämiseen ja pieniin kokeiluihin! Seurakuntien diakoniatyön kehittämisen ei enää tarvitse olla yksinäistä puurtamista. Seurakunnille suunnatut diakoniatyön kehittämisen tueksi tarkoitetut, Kirkkopalvelujen jäsenille maksuttomat palvelut ovat nyt käytettävissäsi. Tarjoamme kumppanuutta ja käytännön tukea arjen diakoniatyön kehittämisessä. Kumppanuudet rakennetaan seurakuntien kanssa tarvelähtöisesti ja räätälöidysti. Kehittämiskumppanuudella etsitään yhdessä tarkoituksenmukaisia keinoja vastata diakoniatyön yhä kasvaviin monimuotoisiin ja ajankohtaisiin haasteisiin. Keskeisinä kehittämisen näkökulmina ovat toimintaympäristön muutokset, diakoniatyön asiakkaista nousevat tarpeet ja työn sisältöjen tarkoituksenmukaisuuden arviointi. Tarvittaessa voimme myös taloudellisesti tukea paikallisia diakoniatyön uusia kokeiluja. Kumppaneina mukana on kaikkien hiippakuntien alueelta jo lähes 60 seurakuntaa, joista osa on seurakuntayhtymiä. Yhdessä on toteutettu mm. paikallista räätälöityä kehittämistyötä, monenlaisia diakoniatyön innovatiivisia kokeiluja kuin isompia kehittämishankkeitakin. Käytännössä kumppanuus voi tarkoittaa:

  • asiakasarviointeja (esim. Bikva-ryhmähaastattelut)
  • työkaluja ja resursseja työn arviointiin, suunnitteluun, kehittymiseen ja johtamiseen
  • paikallisia diakoniatyön uusien toimintamallien kokeiluja, joihin osaan on mahdollisuus saada myös taloudellista tukea!
  • yhdessä suunniteltuja ja tarvittaessa myös kumppanina toteutettuja alueellisia kehittämishankkeita
  • diakonian kehittämisfoorumeita ja kumppanuusverkostoja (esim. innovaatiotyöpajoja, vertais- ja verkostopajoja, osaamisen ja käytäntöjen jakotoreja jne.)
  • työkaluja sekä ohjausta strategioiden ja toimintaohjelmien rakentamiseen
  • Mitä muuta tukea sinä tarvitset tai kaipaat? Katsotaan tarpeet yhdessä ja räätälöidään kumppanuus tarpeiden mukaan!

Ota yhteyttä ja kysy lisää millaista tukea ja kumppanuutta voit meiltä työhösi löytää! Diakoniajohtaja Seppo Sulkko seppo.sulkko@kirkkopalvelut.fi p. 0400 655932 Kumppanuudessa mukana:

  • Kirkkohallituksen Diakonia- ja sielunhoitoyksikkö
  •  Kehittämistoimintaa koordinoiva Kirkkopalvelut ry
  • Hiippakunnat ja seurakunnat
  • Kotimaanapu
  • Yhteisvastuukeräys
  • Kirkon eri toimijat

Tutustu ja hyödynnä Käytä hyväksesi diakoniatyön paikallisista kokeiluista laadittuja kuvauksia ja materiaalipaketteja! Täältä löydät kuvauksia ja materiaalia kumppanuusseurakuntien ja Kirkkopalvelujen toteuttamista diakoniatyön pienistä kokeiluista sekä hankkeista. Toteutuneista kokeiluista voi olla hyötyä myös teidän seurakunnalle. Kuvauksista löydät myös kehittäjien yhteystiedot, jotta voit tarvittaessa kysyä lisää! Kuvauksia on jatkossa tulossa lisääkin, joten pysykää ”kanavalla”!


EU- elintarviketuki

EU-elintarviketuen jakelua seurakuntiin koordinoiva Kirkkopalvelut ry sai vuonna 2016 jaettavakseen noin 750 000 kg elintarvikkeita. Vuoden aikana seurakuntien yli 300 jakelupisteessä jaettiin 104 570 ruokakassia ja tarjottiin yli 11 000 ateriaa. Ruoka-avun piirissä oli yhteensä noin 106 000 ihmistä. Heistä suurin osa on yksinhuoltajia, pienituloisia, perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmisiä. Elintarvikkeet jaettiin avunsaajille paikallisten seurakuntien kautta joko ruokakasseina tai tarjottuina aterioina. Tuotteet ovat hyvin säilyviä peruselintarvikkeita, kuten vehnä- ja sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, pastatuotteita, lihasäilykkeitä, hapankorppuja, hernekeittoa ja maitojauhetta Elintarviketuki on välttämätön apu suurelle joukolle suomalaisia. Ruokapankkien asiakkuudessa yksinhuoltajien, osa-aikatyötä tekevien ja pienellä eläkkeellä kituuttavien määrä on kasvanut jatkuvasti. Suurissa kaupungeissa ongelmia aiheuttavat myös kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset. Asiakkailta välittyy kaksi keskeistä viestiä: perusturvan varassa toimeentulo onnistuu vain silloin, kun arjessa ei tule vastaan mitään yllättäviä menoja. Ruoka-apu on nopea vastaus akuuttiin hätään ja sen myötä voidaan myös laajasti tavoittaa vähävaraiset henkilöt. Ruokakassi aktivoi tulemaan ihmisten pariin. Useat seurakunnat ovat järjestäneet sisätiloihin kohtaamispaikkoja eikä asiakkaita seisoteta ulkona. Keskustelemalla ja kuuntelemalla pyritään toteuttamaan asiakkaiden kanssa sosiaalista osallisuutta edistäviä toimia tai niiden pariin ohjaamista. Kirkkopalvelut toimii Maaseutuviraston kumppaniorganisaationa vähävaraisille tarkoitetun EU-ruoka-avun jakajana vuoteen 2020. Kirkkopalvelut on ollut mukana EU-elintarviketuen välittäjänä tukitoiminnan alkamisesta lähtien, jo vuodesta 1996 asti.

EU-elintarviketuki 2018

Vuonna 2018 Kirkkopalveluille on myönnetty EU-elintarvikeapua noin 570 000 kg jaettavaksi seurakuntiin sekä keväällä että syksyllä. Syksyn jakeluun on myönnetty noin 300 000 kg ja sen on arvioitu alkavan elo-syyskuun vaihteessa. Syysjakeluun voi ilmoittautua oheisella hakulomakkeella kesäkuun alkuun mennessä. Tuotteet ovat samat kuin aiemmin. EU-hakulomake Tiedote 20.3.2017 Kysy lisää: Ulla Pesola, EU-tukikoordinaattori, Kirkkopalvelut, ulla.pesola@kirkkopalvelut.fi, p. 040 540 3984 Lisätietoja EU-Elintarviketuesta: www.mavi.fi


Usein kysytyt kysymykset

Meneekö apu perille? Kyllä. Kaikki apu toimitetaan perille saajilleen ensisijaisesti Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien diakoniatyön kautta ihmiseltä ihmiselle. Varojen käytöstä raportoidaan vuosittain tarkasti Kotimaanavulle. Tiukka seuranta takaa avun päätymisen heille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Kotimaanavun varoja voidaan käyttää vähäosaisten auttamiseen taloudelliseen-, tavara- tai ruoka-avun kautta tai muihin välttämättömiin toimiin, joiden avulla vaikeuksissa olevien elämänlaatua voidaan kohentaa. Kuinka suuret Kotimaanavun keräyskulut ovat? Kotimaanavun keräyskulut ovat noin 15 prosenttia, jolla katetaan Kotimaanavun varainhankinnasta ja rahankeräysluvan hallinnosta koituvia kuluja. Voinko lahjoittaa tavaraa? Kyllä. Kotimaanavun Vapaaehtoistyö.fi-palvelussa etsitään usein myös tavaralahjoituksia käytetyistä kodinkoneista lastenvaunuihin ja kissanruokaan. Katso osoitteesta Vapaaehtoistyö.fi, onko lähialueellasi tarvetta tavaralahjoituksille. Voinko toimia vapaaehtoisena Kotimaanavussa? Kyllä. Voit etsiä itsellesi mieleisiä vapaaehtoistehtäviä Kotimaanavun Vapaaehtoistyö.fi-palvelusta. Mistä Kotimaanapu saa varansa? Kotimaanapu saa varansa yksityishenkilöjen ja yritysten lahjoituksista sekä Suomen evankelis-luterilaisissa seurakunnissa kerätyistä kolehdeista. EU-elintarviketuen osalta rahoittajana toimii myös Euroopan Unioni.


Medialle

Voit käyttää tältä sivulta löytyviä materiaaleja vapaasti Kotimaanapuun liittyvässä viestinnässä. Autamme mielellämme myös Kotimaanavun työtä tuntevien haastateltavien löytämisessä. Logot Voit ladata Kotimaanavun ja Vapaaehtoistyö.fi:n logoja Kirkkopalvelujen kuvapankista. Seuraa meitä myös Twitterissä ja Facebookissa. Kaikissa Kotimaanavun viestintään liittyvissä asioissa sinua palvelee: Salla Peltonen viestintäpäällikkö, Kirkkopalvelut salla.peltonen@kirkkopalvelut.fi p. 044 288 4476